Jdi na obsah Jdi na menu

Budou kuřárny i po volbách hitem ODS?

Budou „Kuřárny“ i po volbách hitem ODS?

Čekalo se už jenom na vyjádření Ústavního soudu.  Důvodem byl přílepek původního Němečkova protikuřáckého zákona z pera poslance Marka Bendy (ODS) zřizující v pohostinských zařízeních kuřárny.

Kuřárny zatím neprošly, ale blíží se volby a při velké absenci nosných témat by mohly významně navýšit preference ODS. A tady se ukazuje, jak je nešťastně ukotvena koalice SPOLU.  Starostové a nezávislí po zavedení Babišovy EET, karantén  a zákazu kouření by pragmaticky viděli za zřizováním kuřáren cestu k ozdravění  pohostinských živností.  Ale paktují se s piráty, kteří se vyhýbají všemu,  okolo čeho se otřela ODS. Piráti by se dali oblomit, pokud by v kuřárnách byla povolena marihuana. Lidovci jsou z principu  zásadně proti kuřárnám i marihuaně  a Topka očekává, jestli se v něčem shodnou Kalousek se Soukupem na Barrandově. Zřizování kuřáren by nevadilo ani SPD a podle Tomio Okamury   by mohly být kuřárny pilotním tématem prvního obecného referenda v Česku.

Tady se ukazuje, jak předčasné bylo utváření koalic na konceptu Antibabiš. Řeporyjský starosta říká, že opozice je bez trenýrek už kilometr před brodem. Zároveň ale připouští, že kuřárny jsou správný tah a voliči ocení, že se ODS znovu stává stranou „chlapů s gulama“.

Ani po volbách to nebudou mít kuřárny lehké. Na sociálních sítích už se svolávaly do Brna feministky k protestu.  Je genderově nevyvážený a machisticky zaměřený. Nelíbil  se jin ani termín kuřárny a navrhují vhodnější „provozovny orálního sexu“.  Sami poslanci podporující návrh připouštějí, že ke kuřárnám genderově vyvážený termín v naší mateřštině nemáme a obrátili se na Ústav pro jazyk český AV s žádostí o jeho vytvoření.

Sám Marek Benda je optimista. V případě negativního zásahu Ústavního soudu je připraven kuřárny prosadit jako přílepek Zákona o pohřebnictví.