Jdi na obsah Jdi na menu

Covid-19. Konečně světlo na konci tunelu

Na konci tunelu svítá. Umdlévajícím zdravotníkům dorazila velká pomoc. Do boje s  coronavirem nastoupili právníci. Zpráva Opoziční parlamentní vyšetřovací komise (OPVK) má téměř 281 stran, ale klíčový závěr se dá vyjádřit jednou větou: Vládní opatření v boji proti coronaviru totálně selhala, protože nebyla řádně zdůvodněna!

S tím vedle opozice  souhlasí i komunisté: Před listopadem 89 byla stranická a vládní rozhodnutí  ještě tentýž den řádně zdůvodněna v Rudém Právu. Potom i tak zvaná „nepopulární opatření“ byla pracujícími bezvýhradně  přijímána  a vítána rezolucemi, hodnotnými závazky apod.

Seniorní poslanec ODS Marek Benda připouští, že krátce po listopadu 89 převládl v ODS většinový názor Václava Klause, že opatření jeho vlády jsou takové povahy, že je není třeba zdůvodňovat. Přes Opoziční smlouvu to převzala i sociální demokracie a další vládnoucí strany a vlády. S řádným zdůvodňováním  si nedělaly hlavu ani rádoby nepolitické, úřednické vlády Tošovského, Fischera či Rusnoka!  V tomto došlo k širokému společnsko-politickému konsensu napříč celým politickým spektrem. Proto bylo od opozice velmi pokrytecké chtít řádné zdůvodňování i po vládě Andreje Babiše!

Napravit tento stav se v hodině dvanácté rozhodli právníci. A tady OPVK vidí jako nejslabší článek Ústavní soud. Navrhuje proto k zefektivnění  jeho práce otevření pobočné provozovny ÚS v Praze, nejlépe přímo v Senátu. ÚS se musí také  zbavit nekoronavirových kauz, jako jsou dovolání Davida Ratha či sousedské spory o slepice. OPVK navrhuje podstoupit je formou outsourcingu Obvodnímu soudu pro Brno-venkov. Dále je nezbytné okamžitě rozběhnout rekvalifikační kurzy na pozici ústavní soudce, (soudkyně).

Je to obrovské systémové selhání polistopadových stran a vlád. Rozhodnutími, která nebyla řádně zdůvodněna bylo za téměř třicet let významně poškozeno mnoho milionů občanů, které bude nutné odpovídajícím způsobem odškodnit. Zvláště postižena Cermatem  byla ta nejmladší generace. Naše většinou velmi nadané děti léta dostávaly špatná vysvědčení, která nikdy nebyla  řádně zdůvodněna.  Má to i mezinárodní přesah. V Bratislavě už vyčíslili slovenské ztráty z rozdělení společného státu, které nikdy  nebylo řádně zdůvodněno, na stovky miliard eur. Novou vládu čeká historická výzva, daleko  přesahující polistopadové restituce. Sociologové v tom vidí velkou naději, že by se mohla znovu etablovat silná vrstva  malých a středních milionářů, jako stabilizující prvek společnosti .

Po vítězství nad coronavirem to bude i obrovská výzva právníkům. Naštěstí do veřejného prostoru nastupují  silné ročníky absolventů plzeňských práv