Jdi na obsah Jdi na menu

Praha už netáhne?

Známý pražský developer JUDr. Evžen Píla (Píla & Píla. Lux a nadstandard) vedle svých pražských aktivit stavebních a filantropických  nedávno překvapivě vydelovopoval v rodné Kašparově Vrutici na Bruntálsku vzorový satelit venkovského nadstandardu.  S brazilskou  architektkou Ellene Gomez   plně respektovali moravský,venkovský charakter zástavby a nabídli budoucím zájemcům jako bonus úplně zdarma virtuální chlívky, králíkárny a holubníky. Také se poučili z předchozích projektů, kde chyběla základní infrastruktura.         V centru satelitu  tak postavili originální Pražskou kavárnu U Kalouska. Ani tady Píla nenechal nic náhodě. U agentury STEM si zadal  průzkum popularity pražských politiků ve Vrbici. Při střední kvadratické odchylce  2,5 %  získal nejvíce hlasů, celkem 14,2 %  právě Miroslav Kalousek. S účelovou dotací EU se Pílovi podařilo stlačit šálek výborné americké bukvicové kávy s cererálním kejkem pod dvě stovky.

Pílův projekt vzbudil v odborných kruzích nebývalý zájem a s delegacemi  různých vizionářů se tu dveře, obrazně řečeno netrhnou.  Řada mezinárodních institucí už  Pílu obdařila prestižními cenami. Ve své pracovně má na čestném místě Velkou  brazilskou  Gomezovu cenu  za přínos k udržitelné integraci venkova. Doma pochopitelně není prorokem a zejména opozicí je podezírán ze sociálního inženýrství.

Až potud je tedy Pílův projekt úspěšný, ale přesto nad ním visí chmury. Za necelé dva roky se nepodařilo prodat jediný byt a to i přes velmi příznivou cenu 121 000 Kč za metr čtvereční. Samozřejmě i zde JUDr. Píla jako ostatní developeři doplácí při bytové výstavbě ze svého. Sám říká, že to nejde dělat věčně  a varuje potencionální zájemce: „Kupujte nové byty, dokud jsou levné! Velké zdražení nutně přijde.  Viníkem tohoto stavu je nenasytnost českých bank se zahraničními vlastníky.

Nerozumím tomu, říká Píla. Vždycky tady chtěli to co Pražáci. Pochopitelně nebudu ve Vrbici natahovat koleje a stavět  Hradčana. Ale nabídl jsem akční bydlení pražského nadstandardu i s pražskou kavárnou, aniž bych nějak zasáhl do venkovských specifik a environmentálních obyčejů moravského venkova.

Ve Vrbici je starý Metoděj Píla  trochu skeptický: „Ty votrubový placky a bukvicový kafe, to  tady staříček vařili  za Rajchu.  A virtuální králíky? Ty tu nikdo žrát  nebude. My Pílové jsme ve Vrbici provozovali hospodu už za Rakouska. Ale synátor Evžen do hospody nebyl, tak jsem ho dal na Plzeňská práva. Nu co? Ve světě se neztratil. Až se jednou vrátím  říkal, budou tady nové Slušovice. Hospodu jsme po EET zavřeli a tak jsem vzal klubovnu Sokola na hřišti. Ale ženské tady na Babiše nedají dopustit. To víte, dříve chlapi vysedávali v hospodě, dneska chodí do Sokola. Onehdá tu byla    mongolská delegace, ale u nás měříme všem stejně! Tady je kluku mongolská přihláška do Sokola, podepiš a lahváče ze supermarketu máš za sedm devadesát“!

Zato vnuk Radmil bude  jiná liga a děda je na něj patřičně hrdý:„Vždyť na stejtu má padesát tisíc lajků. Ve svých jedenácti  letech patří k nejvlivnějším českým joutuberům. O prázdninách mi pomáhal v Sokole zmáknout public relations. Vedeme okresní přebor a to se mám sakra co ohánět“!

Někdejší myšlenka nových Slušovic otce JUDr. Píly se zalíbila   i  Pílovi mladšímu a se skupinou vlivných influencerů se chtějí sestěhovat do prázdného satelitu k realizaci  programu jeho revitalizace Zcela vážně vzali varování Hospodářské komory, že pokud nepřijdou razantní kroky, mohla by v Česku po roce 2024 chybět až  tisícovka joutuberů. Projekt joutuberského inkubátoru je už rozběhlý a z Bruselu odešlo i kladné stanovisko  k budování Evropského centra pro vývoj influenčních technologií (European Centre of Influence Technology Development. S ním by mohla přijít do Vrbice evropská dotace až ve výši 87 milionů eur.

Ambiciózní  projekt  Slušovice 5.00 je zatím  bohužel    přiškrcen úředním šimlem. Starosta Vrbice odmítl youtoubery  přihlásit k trvalému pobytu, dokud nebudou mít občanské průkazy. Mladý Radmil  Píla to dělá nerad, ale připouští, že se budou muset do Vrbice dočasně haknout.

Příběh  prázdného  satelitu  tak snad bude mít  díky progresivnímu mládí brzy  dobrý konec. Určitá pachuť ale zůstává i JUDr Pílovi: „Pořád tomu nerozumím.  Vždycky chtěli to co Pražáci a já jim k tomu ještě nabídl super akční bydlení s řadou benefitů. Nezabral ani Kalousek a Pražská kavárna. Praha už  moc netáhne“.

Primátor Hřib má opravdu o čem přemýšlet